ZMIANA GRAMATURY PRODUKTU Z 500 G NA 400G
Św. Hildegarda poleca kasztany jadalne jako łatwo przyswajalny i odżywczy środek w każdej postaci. Mogą być spożywane w postaci surowej, pieczone, gotowane, czy w postaci mąki. Mają lekko orzechowy, słodki smak.
Są bogatym źródłem skrobi (70%), ale zawierają niewiele białka (2-4%) i tłuszczu (2-5%). Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a z minerałów m.in. miedź, cynk, magnez, żelazo, potas i fosfor. Są również dobrym źródłem błonnika (około 8%) i antyoksydantów o właściwościach antybakteryjnych.
Kasztany zalecane są w celu regeneracji wątroby. W tym celu przyrządza się mieszankę z 5 łyżek podgrzanego miodu i 3 łyżek mąki kasztanowej. Mieszankę przyjmuje się 2 razy dziennie po 1 łyżeczce.
Skład: mąka z kasztanów jadalnych
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1533 kJ / 363 kcal
Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nienasycone 0,6g
Węglowodany: 73,2 g
w tym cukier: 23,6 g
Błonnik 9,6g
Białko: 5,7 g
Sól: 0,01 g