Św. Hildegarda tak opisuje właściwości sproszkowanych jaj strusich:
„Jeśli ktoś cierpi na puchlinę, ten powinien sproszkować skorupy jaj, z których wykluły się pisklęta strusia, dodać ten proszek do wody, po czym często ją pić zarówno po jedzeniu, jak i na czczo, a wyzdrowieje”. („Physica” Dzieło św. Hildegardy z Bingen)
Św. Hildegarda zaleca więc sproszkowane jaja strusie na puchlinę wodną. Puchlina wodna to historyczne określenie medyczne dotyczące objawu polegającego na gromadzeniu się nadmiernej ilości płynu w tkankach i naturalnych jamach ciała. Nie występuje we współczesnej terminologii medycznej.
Skład: sproszkowane skorupki jaja strusia.
Sposób użycia: porcję wapna na czubku noża mieszamy w łyżce stołowej wody. Należy spożywać przed i po posiłku.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Maria Adam Naturprodukte, Au b. d. Traun 44, A-4623 Gunskirchen, Austria
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46/202, 01-242 Warszawa