Przed miażdżeniem płatki te są gotowane na parze. Obróbka parowa ma tę zaletę, że płatki zachowują swoją formę również po dodaniu cieczy i pęcznieją tylko nieznacznie. Pozostają długo chrupkie i są idealnym dodatkiem np. do musli. Nie polecamy ich jednak do gotowania i pieczenia.
Często pojawia się pytanie czy płatki te można jeść na surowo? Ze względu na wcześniejszą obróbkę parową płatki te można jeść na surowo.
Płatki orkiszowe zawierają dużą ilość błonnika, który pomaga w regulowaniu procesów trawiennych. Ze względu na wartości odżywcze jakie posiada orkisz, produkty są odżywcze i sycące, dlatego też po posiłku przez dłuższy czas nie będziemy odczuwać głodu i unikniemy podjadania.
Płatki orkiszowe przepisy zobacz na naszym blogu ---> https://www.sklephildegarda.pl/orkiszanka-z-platkow
Odmiana orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn
Produkt zawiera gluten.
Kraj pochodzenia: Niemcy.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa