Kategorie: PRODUKTY ORKISZOWE \ Mąki \ jasne
Ceny:


Ceny i stany są widoczne po zalogowaniu
Dane:


Symbol
235
Kod kreskowy
235
Jednostka podstawowa
szt.
Waga
5.2kg
Opis:


Nadaje się do produkcji wszystkich wypieków z ciasta ucieranego, chleba (półbiałego) i do zagęszczania sosów.

Biała mąka otrzymana z mieszanki prastarych odmian orkiszu. Jest delikatna w smaku i strukturze, choć nieco "grubsza", mniej "pudrowa" niż mąka typu 405. Wspaniale sprawdza się w kuchni dla dzieci, a także do deserów i wszelkich potraw delikatnych, gdyż jest bardziej lekkostrawna niż mąka pełnoziarnista.


Kraj pochodzenia:
 Niemcy.

Produkt zawiera gluten.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

Odmiana orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn


Typy mąk

Typy mąk (oznaczone numerami) oznaczają stopień zmielenia ziarna (miałkości maki).

Mąki białe, najdrobniejszego przemiału, tzw. biszkoptowe   typ 200, 300, 400
Mąki białe, średniego przemiału, tzw. uniwersalne              typ 500, 600, 700 
Mąki białe, grubego przemiału, tzw. chlebowe               typ 1000, 1100, 1300
Mąki ciemne, grubego przemiału, tzw. pełnoziarniste     typ 1500, 2000

*Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

 

Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy

Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa 

© SolEx B2B