Grubo mielone ziarna z niewielką zawartością mąki (gruba śruta). Używany jest do zup i do habermusu śniadaniowego.
Habermus zalecany jest jako pierwszy, ciepły posiłek w ciągu dnia (zupa śniadaniowa). Idealnie smakuje przyrządzony z przyprawami, jabłkiem, które zalecała św. Hildegarda i miodem. Habermus wspomaga prawidłowe ukrwienie oraz zapewnia energię na cały poranek.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt zawiera gluten.
Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Odmiana orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn
Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa