Grysik ten jest dość grubo mielony, jak na kaszkę grysikową i ma wyrazistszy smak, więc nie komponuje się np. z delikatną zupą dyniową lecz raczej z jarzynową, brokułową.
Można go "przemycić" nawet dzieciom np. jako zagęszczacz do zupy jarzynowej. Może być też bazą do szybkiego przygotowania śniadaniowego Habermusu.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt zawiera gluten.
Do grupy odmian orkiszu opisywanych przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.
Odmiana orkiszu: Frankenkorn i Oberkulmer Rotkorn
Producent: Stadtmühle Geisingen, Mühlenweg 11, 78187 Geisingen, Niemcy
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa