"Kto z trudem oddycha, bowiem ma tłuste trzewia lub jego żołądek obciąża wiele potraw i napojów, zaś on z tego powodu nie może zaczerpnąć powietrza, powinien często jeść miętę nadwodną na surowo, z mięsem, w zupce lub w musie, a duszności ustapią, ponieważ mięta nadwodna nieco chłodzi tłuste i gorące trzewia oraz warstwę tłuszczu. W ten sposób duszności ulegają zmniejszeniu." –Hildegarda z Bingen – Physica (wyd. Polskie Centrum św. Hildegardy)
Mięta nadwodna (łac. Mentha aquatica) wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, pozwala strawić zalegający w jelitach posiłek, a także daje uczucie ulgi po spożyciu zbyt obfitego dania.
Składniki: liść mięty nadwodnej mielony.
Kraj pochodzenia: Austria.
Chronić przed światłem. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Sposób użycia: dodawać 1-3 szczypty do posiłków
Producent: Hildegard GmbH St Posch, A-4880 Georgen St am Weinberg 23, Austria
Dystrybutor: Sunvita Sp. z o.o., Al. Prymasa Tysiąclecia 46 lok.202, 01-242 Warszawa
Firma St. Hildegard Posch gwarantuje najwyższą jakość naturalnych surowców i zapewnia zgodność produktów z oryginalnymi recepturami świętej Hildegardy z Bingen.